Rabies vaccinering vid Kina besok



Detblir allt vanligare att folk skaffar hund i asiatiska lander som exempelvis Kina. Det har blivit en statussymbol allra framst for kinesisk medelklass. Dock finns det en stor okunskap om hur man tar hand om dessa. Manga hundar pa gatorna har rabies. Rabies sprids snabbt, inte bara mellan hundar utan aven andra djur OCH manniskor. Nu rekommenderas vaccin mot rabies innan avresa till asiatisa lander, sarskilt Kina. (Laste en del av detta i Corren, tors 29sept).  Inte ends rekommenderas, utan kravs.

Om rabies

1. Infekterat djur slicka pa sar eller biter (luftburen smitta forekommer i sora fladdermuskolonier)

2. Inkubationstid mellan 5 dygn och  1 ar (!!)

3. Angest och oro vittnat om hjarninflammation

4. Nerver till svalgmuskulaturen paverkas. Kramper uppstar vid svaljning.

5. Inom 14 dygn dor man i allra flesta fall.

Varje ar dor 3000 personer av abies i Kina (de flesta smittas av hundar).

FREAKY.



Man kan ju alltid fa dromma


En timmes powerwalk med Irma i Vallaskogen tills vara arslen typ ville falla av, sedan styrketraning pa det. Duktiga som satan har vi varit idag! Endorfinerna kanns mer an smartan i baksida lar just nu, kanns ju jakligt bra. 

Ar motiverad att gora allt bara for det! Sitter som vanligt och googlar de ena och det andra. Tank om man bara kunde gora ALLT?! Jag ar sa himla motiverad just nu, wah. Laser om utbildningar och hittar mycket intressanta grejer. Kollar pa 1 ars program med IBS man kan lasa i typ Santa Barbara om man ar intresserad av typ business (entreprenor), eller event management i Sydney/Brisbane. Platser att se over hela varlden, jobbmojligheter (som att exempelvis sasongsjobba pa ett asfint resort pa Nya Zeeland dar man jobbar for att bo samt far betalt) eller sasonga i en friluftsstad vid typ Mt Cook i NZ. Ta dykarset i Thailand for 1400 kr om man vill, Koh Tao, ska vara bland Thailands basta platser for att ta dykar set. Fan, det finns sa mycket roliga mojligheter! Kan man inte bara fa gora allt nu? Pa en gang? Tank om man vore rik alltsa!

Jag och Maja kopte varsin trisslott och tankte att nu javlar blir vi rika sen gor vi allt! Haha.
Hon vann inget, jag vann 25 kr i a f x 2. Fick en till lott utan vinst & 25 kr. Plus minus noll. Aja battre an inget men rikare blev jag ju inte...


korkort!


Nu ar jag ocksa en av alla andra som har korkort! WUAAH, det kanns som en fruktansvart stor lattnad maste jag saga! Mitt mal med att komma hem ar overstokad, inga mer langa dagar med korkortsboken framfor sig eller tvang att ga ut och ovningskora. Det basta av allt ar att jag nu har mojlighet att fixa ett internationellt korkort som jag kan anvanda nar jag t.ex aker till Nya Zeeland.

I dag ar en fin dag nar man alskar livet! Traffade Irma och at middag i stan, hur nice som helst, snacka om allt man gjort hela aret och inspirerats till nya tag! Nasta sommar forhoppningsvis en tagluff som jag alltid dromt om, som vi kommer gora med massa andra. Nagot jag och Maja redan har planerat att vi MASTE gora nasta sommar, helt klart. Luffa i livets vackraste Europa!

Hosten och i princip allt vad den innebar (ja, aven regnet) i Sverige ar sa HIMLA mysigt! Vill typ inte lamna landet som det ar just nu, men  sedan vantar antagligen rusket om 1 manad. Kanns lite jobbigt att lamna Sverige nu hur mkt jag an har langtat, men att traffa alla hemma igen har kants sa himla kul! Men sedan gor ju alla andra sin grej, sa da kan man lika garna gora sin. Ser fram emot att vara pa resande fot igen, helt klart!
och DA mina kara kommer den har bloggen forhoppningsvis bli lite roligare med bilder fran resa & allt vad den innebar.

X X



effektiv hostdag.

Yeah! Fixar dag! Nu ar jag ett steg narmre mitt mal att ta korkortet da jag fick godkant pa teorin idag! SKONT! Fortsatter vara effektiv denna dag genom att rensa bland mina grejjer i rummet. Har stoppat ner storre delen av min garderob, nu ska grejjer i ocksa! Sedan ska det rensas pa vinden... ja ni, det ar nar jag ar effektiv jag faktskt mar som bast! Senare blir det CV skrivande bland annat, pa engelska. Blir skont att lamna allt eftersig i ordning nar man aker, da blir det skonare att komma hem & finna atminsone en gnutta struktur man antagligen kommer att sakna i var. Ikvall ska jag kolla pa utbildningar och sant. Detta ar jag idag! Igar nostalgisk, idag blickar jag framat!






Elite Stora Hotellet

I sondags kvall hade Elite Stora Hotellet tillsammans med Elite Norrkoping och Bishop Arms personalfest!
Personalfester ar ju kanda for att spara ur, det har man ju sett, och nu aven fatt uppleva pa riktigt, men pa ett bra sett! Hade riktigt kul och jag har nog bland de basta arbetskamraterna samt cheferna man kan ha! (Jobbar alltsa extra har och har gjort till och fran sen 2,5 ar nu).

 
Linda & Andreas fran Bishop


Fran fonstret i Oscarianska matsalen dar vi har frukosten pa morgonarna, har mina vanner har ni Linkopings centralaste centrum







Yoghurt vs vart i Australien ska jag bosätta mig?

- Maja, seriöst, jag har problem. Jag kan verkligen inte välja vart fan i Australien jag vill åka först. Det är för många möjligheter, och du vet, förut har man ju alltid varit van vid att komma fram till saker med någon, men nu är det ju bara jag! Vilket i och för sig är asnice, men du vet ju hur jag är, jag kan ju för fan inte äns välja yoghurt på ICA och nu ska jag sitta och bestämma såna här saker! Det kan fasen ta hur lång tid som helst för mig att välja vilken sort jag ska ta. Jag önskar jag var mer en sån där person som bara "tar något" utan att tänka!

- Haha, ja men Nicole, då kan du ju tänka att vad du än väljer för yoghurt så kommer det att bli GOTT! Och så ska man inte tänka på innehållet.

- Så du menar att oavsett vilken stad i Australien jag väljer att åka till, så kommer det att bli bra?

- Ja, precis!

- Men tänk såhär...passionsfrukt är jäkligt gott.. men det är jordgubb också.. och så vet jag inte vilken jag är mest sugen på! Så hur väljer man då? Man vill ju ta det som är godast.

- Haha, den här konversationen spårar ut...

- I och för sig, haha, såhär kan man ju tänka om typ allting man ska välja här i livet! Vad man än väljer så blir det ju bra... kanske är det detsamma med killar? Fast nej, då måste man tänka på innehållet också...

<3


--


nicole idag






Weehoooow, ar sa himla omotiverad idag! Orkelos, tankespridd, lat, allt vad det heter! Igar var jag lyckligast pa jorden och idag vill jag bara gomma mig under tacket ungefar. Livet! Det ar jag idag, borttappad i mitt eget huvud.


Har senaste dagarna varit en stammis pa det nya cafeet i stan, Babettes. Numera behover jag bara racka dem
20 kr och de ger mig vad jag vill ha, en kopp te. Sa jakla mysigt dar inne! Sedan sitter jag dar i hornet och pluggar min teori, skriver mina texter, lyssnar pa min musik, tittar pa folk och ar helnojd over livet. Stor mig inte alls att sitta ensam pa ett cafe, iaf inte dar, det kanns som att sitta i nagons vardagsrum typ.

Det har slagit mig pa sistone att jag blivit beroende av att skriva. Har med mitt anteckningsblock nastan overallt och skriver ner allt jag tanker. Det har blivit ett beroende, jag vet inte hur jag ska strukturera allt som hander dar inne utan en penna och ett block typ! Sedan jag borjade resa har jag nu fyllt 3 anteckningsbocker!






Samtal med Maja inom 30 min:

- Maja, fan, jag skiter i Goteborg nasta host! Jag hittar inga utbildningar & intagningspoangen ar cphoga!

- Nae, du har fann ratt, jag skiter med i det har, vi flyttar till Malmo istallet!

- Naaa men fan, Malmo? Det ar ju massa vald dar och sant, naa, men var fan ska vi bo da? Ahjo men Malmo kanske ar nice...

(skrattar)
- HAHA du ska se mig nu, ligger har helt miserabel pa mitt smutsiga golv, grejer overallt, osminkad, omatchande klader, en kopp te och ar helt depprimerad. Men imr ska jag till Boras sa det ar ju lite kul i alla fall. Forresten vet jag inte nar jag ska pa den dar fair trade utbildningen, meneee.... ska vi boka en resa till Berlin?

-  Hmm de finns asbra biljetter i mitten pa oktober, men da har du ju din fairtrade utbildning!

- Ska vi boka den?

- Men... fair trade utbildningen da?

- EEH, fuck it, fairtrade eller berlin... man lever ju bara EN gang liksom... och jag vill se Berin. AH, men nu bokar jag!

- Men.. va, vad gor vi? Ar du saker? Hahaha vad forsiggar har egentligen?

- Nu bokar vi!

- OKEJ! Fuck it, vi kor!

Senare...

- Maja... du ringde mig for 30 min sen & nu har vi redan bokat en biljett till Berlin. Vad fan hande?


Berlin 12 - 17 oktober! <3 NICE
Oz far vanta lite.


sonjas land


En
chill helg ute pa sonjas land med finaste folket!

lördagggg


Igår var ännu en lång arbetsdag! Men fan, jag gillar det ändå, fastän jag nu ligger efter i plugget i strävan mot det efterlängtade körkortet, men men! I går öste gästerna på igen, några kvinnor slängde t.o.m av sig klackarna och dansade järnet till coverbandet som spelade. Männen sprang från dansgolvet till baren och sa med sin bredaste östgötska "jamäähn nu ska vi ju DANSA, kom IGEN nuuuw, de är shejtkul!" och sedan fnissar kvinnorna, halsar sina drinkar & öl och hand i hand springer de tillbaka dansgolvet och öser lite till.

Jag stod i baren och såg allt detta och undrade för mig själv hur det vore att jobba på Harry's. Som en kille sa att när det är Bruce Springsteen i högtalarna åker luftgitarrerna fram. Damn, det skulle vara en syn! :)
Jobbade i baren större delen av kvällen för typ första gången (i Norge får man inte servera alcohol under 22% ju = inga drinkar, alltså när ma är under 20). Tyckte det var skitkul! Funderar på en bartenderutbildning i Australien sen, får se, men det vore riktigt kul.

dagarna som varit.

Träffade finaste Adam & Andreas igår och tog en fika på ett nytt fik som jag aldrig varit på tidigare.
Babettes, skitmysigt! I morgon kväll åker vi och ett härligt gäng till Sonjas landställe i Ulrika där det blir välkommen hem fest, sjukt kul ska det bli! I morgon får jag alltså äntligen träffa Sonja, wuah, stört!
Det blir en update med Bali bilder nu när jag får min dator också, har knappt sett dem själv, ska bli kul då kan jag berätta lite mer om Bali, som är så mycket mer än party & vackra stränder!










Några bilder från den långa jobbdagen på Elite i onsdags kväll! Sjukt kul, en fest för 130 pers
som åt trerätters och de hade underhållning.  För min del måste jag säga att dem själva var den större underhållningen, de var riktigt sugna på vin den kvällen, glas efter glas serverades & till slut var det dansgolv och hela köret.  De körde till och med tåget genom hela Stora salongen. Fulla medelålders som dansade till lady gaga (de tre tjejerna som sjöng en cover på "bad romance" fick till  och med en man att bära en stor rosett på huvud, sedan fick de allihopa att gå ner på knä framför scenen och HOPPA upp när låten drog igång!) Vilken kväll.






Inspiration

På torsdag hålls utomlandsmässan i Sthlm av Kilroy Travel, vilket låter sjukt kul. Som sagt researrangörer och resefolk från hela världen som samlas för att inspirera andra till att göra grejer. Såg det på blogg.se startsida, kul att det inte bara är modebloggar som kommer upp där! Vill gå, men ser ut som att livet just nu är fullproppat med teoriplugg och jobb dessa dagar. MEN, från förra veckan, har jag börjat prenumerera på ett nyhetsbrev typ resetidning via mail, som kommer några gånger i månaden som har stört mkt inspiration (klicka på länken för att veta mer). Älskar att inspireras, så kul att se vad andra människor gör, vad det finns för möjligheter där ute och så vidare.

Läste här om dagen om två svenska grabbar som levde robinsonliv på en öde ö i 23 dagar, 10 timmar från fastlandet i Nya Guinea. De hittade varandra via backpacking.se. Seriöst bland de coolaste resor jag hört om, tänk om man bara vågade göra något sånt. Läs artikeln här.


Nu åker jag i alla fall tillbaka till Australien i höst är det bestämt till 100%, så jag åker dit och sedan får vi se var livets resa fortsätter.. man vet aldrig var man hamnar!






2 veckor efter hemkomsten, hur känns det här?


Lördag men har spenderat större delen av dagen hemma. Fick för mig att sätta mig och skriva i 2 timmar, innan jag en miljon sidor senare kände mig nöjd och kanske ett steg närmare att komma fram till något i mitt huvud! Befinner mig i en mellanzon där jag aldrig egentligen varit förut, hemkommen från något och påväg någonstans. Känner något sorts vemod, helt vanlig känsla dock! Maja sa det till mig när hon var hemma, att hon inte visste var hon skulle ta vägen. SÅ känner jag nu! Vera sa detsamma. Alla säger detsamma. Det ÄR en omställning och det går inte att ha varit med om så mycket och inte känna sig fucked när man kommer hem för att man behöver tid att smälta, inse och sedan gå vidare! Tror det är så för alla, oavsett vad man gjrt, flyttat till en annan stad, varit au pair, pluggat ett år utomlands, varit ute och rest etc. Man får lära sig att leva i mellanzonen, men jag tycker inte om det alls. Och Linköping känns konstigt utan de rutiner man hade förut, och mer än hälften är borta utspridda över världen. Haha, det är helt sjukt faktiskt. Vad hände liksom? I alla fall är det nog något man bara tänker på när man är hemma såhär. Det är ensamt på något vis.

Jag är en rastlös person som behöver veta var jag är påväg, iaf i någon sorts utsträckning, och närjag inte vet får jag panik. Jag har panik nu. Jag är 19 år, har bott bott i Norge och åkt jorden runt.Och jag har panik över att jag vill göra mer och att tiden rinner iväg.Jag har varit hemma i 2veckor.Vet ni vad mer? JAG ÄR STÖRD i huvudet! Haha! Det är inte OK att tänka såhär. Jag måste lära mig att chilla, att tycka om mellanzonen, andas ut.  Jag är nog mest rädd för hur det känns att vara här just nu!


En kopp chai på stan med Maja och senare även en Anton gjorde i alla fall min dag! Sonja kommer hem nästa vecka och jag längtar som faen! Det ska bli en fet hemkomst Sonja, det vet du att det blir. Måste ha äckligt lådvin,det hör till.







Varför man inte ska åka med en organisation till Australien


Endel som åker till Australien undrar om det inte är enklare att bara gå via typ organisationer som "Work and travel" i stället. Jag säger nej. Varför? För att deras anledningar att åka med dem inte håller. På deras hemsida jämför dom varför de är så bra att åka med dem:


VISUM

På egen hand:
Man måste kontakta ambassaden i Beriln som handhar visum rörande svenska medborgare och om man fyller i ansökan felaktigt så skickas ansökan tillbaka till resenären och kostnaden på 1000 kr går förlorad och man måste betala igen.

Med W&T: De gör svenska översättningar av samtliga frågor på ansökningshandlingarna så det blir lättare att förstå myndighetsspråket. Sedan kontrollerar de din ansökning & skickar iväg den till ambassaden i Berlin.

Såhär lätt är det egentligen: Det går ju att fylla i ansökningen själv via Internet, inga svårigheter. Det är inte så krångligt att man måste kontakta Berlins ambassad. Gå via Australiens ambassad i stället.


FLYGRESAN

På egen hand: Man måste flyga på egen hand och sköta sig själv vid ankomst.

Med W&T: Man åker gruppvis sedan blir man omhändertagen vid ankomst, blir satt på hostel, blir mött av svensk representant.

Såhär lätt är det egentligen: Att komma till ett land själv är ju en stor del av själva grejjen med att resa, inte åka med en grupp svenskar 23 pers och bli mött av en svensk när man kommer fram och sedan sätta hela svennegänget på ett hostel.

INFORMATION

På egen hand: Man måste hitta allting själv som boende, arbetsförmedlingar och så vidare

Med W&T: Man samlas i en grupp och får allting förklarat för sig, hjälp med att skriva CV och så vidare

Såhär lätt är det egentligen:
Att få hjälp är verkligen guld om man är osäker, men det är SÅ lätt att fixa på egen hand via ex hostel & Internet. Den hjälpen är dessutom kostnadsfri.

SKATTEMYNDIGHETERNA

På egen hand: Man måste kontakta skattemyndigheten själv.

Med W&T: De fixar alla ansökningshandlingar.

Såhär lätt är det egentligen: Att kontakta skattemyndighet själv är skitenkelt och om man åker på problem lär man ju sig av det att de kan förekomma problem, hur man hanterar dem.

BANKKONTO

På egen hand: Det går att ta ut pengar med svenska bankkort men det kostar varje gång man tar ut.

Med W&T: De hjälper dig att fixa ett aussie bankkonto.

Såhär lätt är det egentligen: Gå till en bank, be om att få öppna ett bankkonto. Kostnadsfritt och du får välja bank.

Egentligen handlar vell allting om att jag är kritisk till att man ska få hjälp med allting när de allt är så lätt att göra själv. De flesta som reser åker ju på en budget och åker för att de vill lära sig något nytt. Det är dyrt att åka med W&T, man betalar tusenlappar extra för en service som egentligen inte är nödvändig. De försöker få det at tlåta som man behöver dem (vi trodde det också först) men det gör man inte. Se ovanstående exempel! Dessutom handlar det ju om att lära sig att göra sånt här på egen hand, det är ju saker man måste göra i livet som att öppna bankkonton, fixa försäkringar, skaffa jobb. Det måste man lära sig hur man gör själv!







Gamleby hos Maja




Spenderade tisdags kväll & natt med Maja i Gamleby där hon numera bor. Det finns en liten folkhögskola med ett internat där som var hur mysigt som helst! Hälsade på hennes kompisar där nere, sen satt hon & jag i hennes fina rum, åt ost, kex och vindruvor och drack te. Tittade på gamla videor och bilder från resan och längtade tillbaka, pratade om minnen, inspirerades av varandras resor vi gjort utan varandra och så vidare.


RSS 2.0