konstatering: jag är utbränd!

Att åka till Norge och jobba tills man spyr var inte så kul längre, tills man faktiskt gör det! Nästan...
Fa-an, mitt hjärta slår i otakt, min kropp skakar och jag får svindel när jag går. INTE KUL! Det måste vara utbrändhet.. Inte äns tanken på pengar och resa gör detta bättre! Hur ska man orka göra något med pengarna när kroppen inte längre vill? DAMN. Hoppas det blir bra snart! Det är läskigt att vara utbränd :( hjaaaelp

Namsos tur 2!


Chill dag i Namsos! Shoppade loss i stadens butiker och åt världens godaste pizza med friterad banan till efterrätt! :D GILLA. Sedan köpte vi fiskar till Vertshuset, Karey och Nikki. De fick till och med egen plats på bussen hem ;) Guppifiskar, hur fina som helst. hihi. Är hur slut som helst så ska sova nsart för att ta mig upp tidigt imorgon - äta frukost med Kari, städa ur mitt lilla rum och packa! Sedan blir det ett sista jobbpass på Vertshuset 14-21.













Far till Namsos!

Igår kändes det som min kropp ville brytas ned och dö. Har nu jobbat 230 timmar på 26 arbetsdagar, vilket är cirka 90 timmar övertid (än så länge) på en månad! Har ännu ett jobbpasskvar...


MEEN idag mina vänner skiner solen som aldrig förr! Inte ett moln och jag är LEDIG! Åker till Namsos med Kari över dagen och chillar! Njuta av solen som lär vara den sista varma solen på ett bra tag. Glömma bort gårdagens slit och morgondagens sorger och osorger över att jag åker på onsdag!




29 augusti

Tre nätter kvar i mitt lilla värdshusrum! Vaknade upp med en konstig känsla i magen i morse, overklighetskänslor. Åker verkligen på onsdag! Det här har ju sort of blivit mitt hem! Känns som jag varit här way längre än 3,5 vecka, snarare ett par månader. När jag åker betyder det att sommaren är slut och att ett nytt äventyr börjar.

Jag kom hit ensam med en väska packning och förväntningar. På onsdag åker jag från Grong med massa nya erfarenheter, nya vänner, en tatuering rikare och har funnit ännu en bit av mig själv. Glad jag gjorde detta själv och får tacka Moa tusen gånger om för att hon tipsade mig om jobbet från början! Tack!



Sliten!

Mina ögon SVIDER like hell och inte nog med det har jag små utslag på bröstet (nej det är inte tatueringens fel) har haft ett tag nu! Har vekrligen jobbat ARSLET medan jag varit här, långa arbetspass, under nätter och knappt en ledig dag! Känns sjukt bra samtidigt som min kropp verkligen behöver ledighet och återhämtning. Skönt att Rica är heltidsjobb så jag har koll på både säker inkomst och säker arbetstid! Då behöver man inte tänka att man måste ta allt jobb som bara går "ifall" man inte får något mer därefter.

Sedan jag kom hit har jag jobbat 230 timmar! Har två nattvakter och två kroapass kvar..HÅLLER UT!!



There is nothing left to lose



Nu är den äntligen min! Känns HELT rätt! Ååååh. :D Fast ni får inte se den riktigt ännu...

Norgeinformation för den som ska komma hit!

Många planerar ju att komma till Norge i början av september, så tänkte sammanfatta lite enkla grejer jag tror kan vara bra att tänka på för alla dem! Allt är dock utifrån egna erfarenheter så det finns ju massa olika sätt att göra när man kommer till Norge, såklart.

Kan vara krångligt när man är i Sverige och ska planera livet i Norge. Det är mycket att hålla reda på och kanske känns det som man inte har kontroll över läget just för att man inte är på plats och för att allting är så nytt. Flytta utomlands, fixa jobb, boende, skatter/d-nummer och allt vad det heter. Men, kan trösta alla med att det inte är så farligt som det låter. Gör en punktlista som jag tycker är viktig. Detta är vad ni behöver hålla reda på!

Boende och jobb.
En jävligt svår balansgång. En del jobb kräver att man har ett boende, eller åtminstone är på plats för eventuella intervjuer. En del boenden kräver att man har ett jobb, eller även där att man är på plats för eventuella visningar. Det kan vara svårt att få jobb/bostad om man inte är på plats egentligen tror jag. De som hyr ut lägenheter vill gärna träffa folk innan de hyr ut och de som anställer vill gärna träffa dem de ska komma att anställa. Det är svårt! Men. Endel väljer att göra antingen det ena eller det andra, fixa bostad först och sedan söka jobb. Det är en chansning men som verkar funka väldigt bra för många! Får man jobbet före bostaden så kan en del arbetsgivare hjälpa till med bostad. Som jag exempelvis som får hyra ett rum på Vertshuset för en billig peng!

Var man söker jobb:
Jag har provat norska arbetsförmedlingens hemsida nav.no. Tänk på att de inte riktigt är som i Sverige där annonser för jobb kommer upp lååångt innan de planerar att anställa. I Norge verkar det vara kortvarsel som gäller, typ att man söker för en ställning som börjar redan nästa vecka. Sedan har jag provat spontanansökningar till olika hotell, restauranger osv. Jag har bara skickat ut mina ansökningar via mail. Jag säger bara massutskick. En bra grej tror jag kan vara att specificiera sina jobbansökningar, det ska inte se ut som en massansökan. Sälj dig själv i ansökningarna, framhäv alla erfarenheter du har stora som små! Skriv det som är relevant för just det jobbet och beskriv varför just du ska ha det.

Glömde säga det att det ju finns bemanningsföretag också som Manpower och Adecco som kan hjälpa än att skaffa jobb!

Var man hittar bostad:

Finn.no, Zett.no, Hybel.no
Även här ofta att de vill man ska hyra med kort varsel. Skicka mail eller ännu bättre kan vara att ringa (om det inte står man ska göra motsatsen i annonsen). Säg du är superintresserad,även om du kanske inte är det. Det ökar chanserna att få det tror jag, annars kommer de inte orka höra av sig. Antagligen är det över 10 andra som är intresserade och då måste du sticka ut om du ska ha en chans. Även ett plus att skriva man inte ska festa i lägenheten eller liknande, de uppskattas ofta inte. Är ni många som söker en lägenhet så skriv att ni är typ.. ansvarsfulla och så vidare. Annars blir de rädda att man ska krascha lägenheten, antagligen. Många är kritiska till att man trycker ihop sig typ 5 pers i en 2:a fastän det är ganska vanligt.

Skatter, D-nummer, Löner
Enligt SCB statistik är lönerna 44% högre i Norge än i Sverige. För mig är det typ 100% högre. I Sverige som 18årig servitris tjänar man vell i snitt 80kr/h. I Norge tjänar jag 175kr/h i grundlön och nästan 200kr/h med tillägg. Det är en jäkla skillnad!

D-nummer(norskt personnummer) fixar man på likningskontoret som ligger på det lokala skattekontoret. Jag gick ex. till Grong kommun för att fixa det. Detta gäller även skattekortet. Du kommer få fylla i lite papper. Ta med en adress som de kan skicka skattekortet/d-numret till också. Har du ingen adress ännu ta en kompis adress eller arbetsgivarens.  Ta med följande: giltigt pass, svenskt personbevis, eventuellt arbetskontrakt.
(Svenskt personbevis kan man beställa hem från skatteverkets hemsida eller så går ni direkt till skatteverket och fixar det! det går snabbt.)

Där får man försöka räkna ut ungefär hur mkt man kommer att tjäna så att de vet hur mycket man ska betala i skatt. Hur mycket man ska betala finns de typ ingen som kan svara på, det är helt olika överallt så vad man betalar i skatt i Norge är jäkligt svårt att säga! Runt 20% kan man iaf räkna med tror jag, men som sagt det skiljer sig. Det kan ta APlångt tid innan man får sitt norska personnummer och skattekort så har du inte fått de inom ett par dagar, ring och tjata. Både skattekort och D-nummer är en förutsättning för att du ska kunna få din lön, så det är fan viktigt. Annnars kan man hamna i samma knipa som jag. Får jag inte mitt d-nummer och skattekort innan lönutbetalningen den 10 september kommer jag bara få halva min lön, resten senare. DET SUGER. Så tjata.


Alltså, det är lite vad jag har att komma med... Frågor? Ställ dem!




27augusti2010



Snackade med Maja om Bergen igår och hur vi ska bo och vad vi ska ta med oss! Det enda vi behövde ta med var något att sova på och sänggrejjer. Maja ska ju inte behöva släpa på ALLTING från Sverige så det blir fattiga varianten. HAHA. Garvar ihjäl mig åt hur fattiga vi kommer vara, en luftmadrass  som säng och en fattig IKEA PLÄD (vem har råd med täcke liksom) och en ännu fattigare kudde!  Återstår att se om det blir så illa eller ej...

IRMA pläd 19kr


IRMA kudde 19kr





En lite lyxigare madrass, 149kr





26 augusti

Var på Milots fotbollsmatch igår med Kari och Kira, koseligt :) Och dom vann! (Y)
Jag insåg igår att det börjar bli grovt kallt ute, sådär att det snart inte håller att ha två lager tröjor på sig.
Det jag också insåg är hur lite varma kläder jag har med mig.. jag har fan baaara shorts, linnen och tunna koftor i princip! OH.

Dessutom har jag lyckats tappa bort min rumsnyckel in hit så jag har lite panik att jag måste betala för att byta lås på hela dörren... I donno what to doooooo. Hoppas inte, fan har inte råd med detta!










24 augusti 2010

Aj faen vad glad jag är i dag! Främst glad för mina jäkligt fina vänners skull, som Lisa som sticker till Amsterdam i veckan,  Maja som fått en jobbintervju på en butik i Bergen och Ena som sticker till Polen nästa månad och pluggar till läkare! Fan vilka drivna vänner jag har, blir så Jäkla stolt! <3  Fastän det måste innebära att vi är ifrån varandra en hel del under kommande året när vi alla är på varsitt äventyr (förutom jag och maja som drar gemensamt), så är jag glad för deras skull!!

Sedan är jag ledig idag! Ska ta tag i pappersarbetesaker som att räkna på mina inkomster, utgifter och försöka göra någon sorts budget för de kommande månaderna. Sedan tänkte jag utforska Bergen på Internet för att vara lite förberedd på var det är vi kommer nästa vecka! WOHO. På onsdag får jag träffa Maja, på torsdag börjar ett nytt äventyr! Helvete när man börjar bli tight med folk här så måste man åka ifrån dem, känns lite svårt. Trivs ju bra i mitt värdshusrum, folk som bankar på rutan mitt i natten, frukost med Kari innan hon sticker till skolan, , fikastunderna i Kroa, grongpromenaderna..tvätta i en balja.. (nja de sistnämnda är ju lite tveksamt dock)... men ändå! Grongliv!

Chatroulette.no (norska chatroulette) HAHA inte fräscht...




Hobbitskolan Kari går på... höll på att av garv när jag upptäckte att det var GRÄS på taket! HAHA.





Nattvakt!



I natt ær det nattvakta som gæller. Vaken. Det ska bli spænnande att se hur jag klarar att hålla øgonen øppna till klockan sju imorgon! Det blir en utmaning minsann, men vad gør man inte før pengar! Ær man i Norge før att jobba så ær man... ær ændå ledig imorgon! Dock har de på jobbet skræmt upp mig lite om att det spøkar hær... Så sitter på receptionsstolen lite halvt vettskræmd just nu HA! Underhållning ikvæll blir att læsa politik (val snart!), kolla serier på surfthechannel.com, planera bergen, kolla australien restips och maila alla jag inte hunnit maila ænnu! Blir nog en bra tidsførdriv! De har en "lobby" med soffor jag kan hænga i också, med TV och så. "Sex og singelliv" ær ju på TV tonight ;) HAHA gillar øversættningen...

Jag och kæra Kari ska till tatueringsstudion imorgon. Vill kolla ett prisførslag på en tatuering jag velat gøra længe...Det ær en tjej från Namsos, lærling till en av Norges bæsta tatuerare tydligen, som brukar vara i Grong någon gång i veckan. Tænkte att man kunde passa på!

Ja, godnatt då till er som ska sov!


Vill...Ha...Utekväll...NU


Tinychat.com



22 augusti 2010

Hellooo!

9 dagar kvar i Grong! Jag känner redan nu att jag kommer sakna stället..MEN! livet är kort och jag är redo för nya äventyr i Bergen! Ser fram emot mitt och Majas kommande "svensk i Norge liv" vilket innebär konserburkar, sova på en fattig luftmadrass och förhoppningsvis jobba arslet av oss. ;)

Jag har fått reda på mer om mitt kommande jobb som servitör och frukostvärdinna på Rica Hotel. De har garanterat mig ett heltidsjobb på 37,5 timmar/vecka och jag tjänar mellan 135-145 norska i timmen. Mitt första heltidsjobb!! Weho! :D

Ena planerar att kanske komma till Bergen och hälsa på i september, vilket jag starkt hoppas! Tiesto ska nämligen spela där den 17:e och det vore jävligt nice att få gå på det!

Nu ska jag tvätta kläder! Inte i handfatet denna gång, utan hittade en balja i källaren! (Jag tvättar för hand för att deras tvättmaskin här tvättar massa äckliga lakan och nerspydda babymadrasser så vill inte beblanda mina kläder där).






Planen löst!

Yes! NU kan jag äntligen få konstatera hur läget ligger till. Den 1:a september åker jag mot Bergen!
Det blir att Maja och jag kommer att mötas där och sedan bo hos en kille vid namn Stian. Sedan, medan vi bor i Bergen kommer vi att försöka söka boende på plats. Så jäkla nice det ska bli, ser vekrligen fram emot att få träffa Maja! Och i Bergen! Så skönt att planen är löst!!

Provade på "norsk" pizza efter jobbet igår, på ett ställe som heter laksen, med Milot och Selim (såklart stället heter laksen också, Grong är ju en laxstad). Selim åker till Oslo på måndag och kommer inte tillbaka efter det, så han ville jag skulle prova pizzan här i Grong och som ett sätt att säga hej då.










Namsos

Var ledig dagen till ära så bestämde mig för att fara till grannstaden Namsos! Helt fantaaaastiskt vacker stad vid havet. Det var helt stekhett ute så man till och med blev lite solbränd (trodde det var över med solbränna för i år). Satt och hängde på en brygga och en terass och fikade på varm choklad och hade det riktigt gott! Staden var större än vad jag först hade förväntat mig och när jag såg att H&M fanns där blev jag nästan helt frälst! Det är ju liksom stadstecken.. (Y) Sedan var det även en marknad, ett tivoli och massa ståhej i staden hela helgen så det var mycket folk (<3). En skön dag! Så kommer man hem så har Selim gjort biffsnadder idag igen, han är så himla snäll!

I natt ska jag få vara så kallad "sovande nattvakt" i receptionen. Det innebär att jag kan sova och göra allt jag brukar göra, bara att jag är ständigt tillgänglig för gästerna hela natten så om de trycker på en knapp i receptionen så kopplas de direkt till min mobiltelefon. Så behöver en gäst hjälp mitt i natten så måste jag helt enkelt pallra mig upp och hjälpa dem! Väldigt skönt jobb, få pengar medan man sover liksom!

'















---

Var just på ett personalmöte som tog över 2 TIMMAR. Dog lite, tack och lov hade Selim lagat mat åt mig när vi var klara. Han är bäst! Selim är en kille från burma på 28 år som också jobbar som servitör här, hur snäll som helst. Här om dagen när jag mådde så dåligt för jag jobbat så sjukt mkt så lagade han mat åt mig också. Det är också en liten tradition att vi nästan varje dag efter jobbet lagar mat åt varandra och äter när allting är klart. Gillar sådana där små saker man gör om kvällarna, det förgyller dagarna här!

Jag har klarat mig från sötsaker hela dagen. Stolt över det eftersom att jag ätit italiensk glass vartenda dag sedan jag kom! Och förutom det går man och plockar på sig det ena ochd et andra ur fikadisken. Chokladkakor, morotskakor, äpplekakor och till det dricker man "brus" eller varmchoklad med grädde. Borde bli fet som fan, men kom underfund med att man faktiskt rör sig sjukt mkt i jobbet så... win, win!! Nu ska jag till hydron och köpa choklad innan de stänger. "Banta" kan jag göra i Bergen sen, där är maten inte gratis längre. Då blre riktigt fattiglapp norge liv med bröd, vatten och konserver ;)

/N




norske


Norska ord #1

Uflax
Otur
Kjempeflink Jätteduktig
Gutt Kille
Tränger Behöver
Travelt Upptagen (typ)
Like Gilla
Arti Rolig
Rolig Lugn
Flott Fint
Färskisar Nollor
Brus Läsk
Flöte Grädde (mer grädde i kaffet)
Krem Grädde
Vann Vatten
Tyttebaer Lingon
Greit Okej
Tallerken Tallrik
Husk Kom ihåg
Rydde Städa
Vaske
Diska
Tös Luder
Koselig Mysigt
Spiese Äta
Spor Fråga
Is Glass

...


Jag har sånt oflax med boende i Bergen just nu! Bergen är ju en studentstad så lägenheter försvinner så jäkla snabbt! Aaah... De på Rica sade de nog kunde hjälpa mig ifall jag inte hittar något, men vem vet vad det skulle kosta i så fall? Har annars en nödlösning och det är att bo hos en som jag nästan hyrde en lägenhet i Bergen av för några veckor sedan. Han bor i Bergen men jobbar i Nordsjön så han är inte hemma så ofta, då kunde jag bo där för 3000 kr i månaden. Det blir min nödlösning i så fall, så det är ju bra att det åtminstone finns en sådan...Då slapp jag couchsurfing ;) Synd, för rastafari snubben på 35 år verkade ganska skön. HEHE.

Kvällen är jag ledig, så tänkte ta en Grongpromenad och gå på personalmöte med resten av crewet här.
Kanske en sitta-i-fönstret-kväll med Milot med, det har blivit av en tradition att sitta i fönstret och prata om livet!
Det är grejjen med sommarnätter.








1 september är jag out of here!

Bokade tåg till Bergen idag!! Den 1 september åker jag! WOHO! Dock har jag inget boende.. men... vad fan.. couchsurfing.org som sista utväg? Nejvars! Jag och Sonja har snacket ihop oss om att dra ihop våra planer ju, så vi ska nog försöka fixa något ihop i Bergen! Kjempebra, billigare hyra och SÄLLSKAP <3

Fick prova att jobba i reception idag! En asskön kille kom in och skulle hyra rum 301 som ligger högst upp i huset. Så sade jag "Ja, så hittar du rummet om du går upp och sedan till vänster!" Han tackade och gick ut genom YTTERDÖRREN. En kvart senare kommer han tillbaka och säger att han inte hittar rummet. Så hade han gått ut genom ytterdörren och sedan runt hela huset! HAHHAA. Han fattade alltså inte att han skulle upp för TRAPPORNA inte upp bakom huset...

En annan rolig historia från "kroa" (matrestaurangen där jag för det mesta jobbar). Varje dag har vi något vi kalllar dagens buffe! Så var det ett par som hade köpt varsin buffe. 30 minuter senare kommer de fram till kassan, ASarga och bara " var fan är våra buffeer?!?!?! vi har väntat i över 30 minuter!!". De fattade alltså inte grejjen med buffe, man tar själv! HAHA. Vad kul det var när Kari fick "dumförklara dem" på ett serviceinriktat sätt.




Bilder från bad i älven idag!! SJUKT UNDERBART












Jobbfronten!

Nu börjar det hända saker! Fast frågetecknen är fortfarande många vad gällande mina vidare planer...
Har inte viljat skriva om något förrän jag vet något säkert!

I fredags träffade jag ett supertrevligt par på Värdshuset från Tronsö som var intresserade av varför jag var i Norge (hur fan hamnade du i Grong typ) och sånt så det blev ett långt samtal om allt möjligt! Och de började prata om att de var på väg ner till Oslo för att mannen hade fått en befodran. Så visade det sig att den här mannen skulle vara någon sorts ansvarig för SSP, ett företag av något slag som äger 30 restauranger och barer på Oslos största flygplats! De har ungefär 600-700 anställda. De tyckte jag var så trevlig och verkade duktig att de gav mig hans nummer som jag kunde ringa och de sade att de nog kunde fixa jobb åt mig om jag ville till Oslo!
HELL YEAH tänkte jag då! Så tänkte ringa dit idag.

MEN!

Nu ringde de från Rica Hotel i Bergen och sade de behövde personal som servitris och frukostvärdinna till konferanser och så vidare och att de var väldigt intresserade! De är nämligen ett hotell som satsar stenhårt på de delarna av verksamheten och behövde bra folk dit. De kunde nästan lova jobb hela hösten! Bergen liksom!

Sedan har vi Stavangar som ville ge mig extra jobb, men de kanske inte fyller ut mitt behov av arbetstimmar?

Jag har alltså 4 alternativ, med den franska restaurangen inräknad. De har ringt flera gånger och undrat om jag kan komma nu. Fan vad nice detta är!

SÅ TIPS:

Om du ska itll Norge och måste finna jobb, sök sönder efter allt du ser. Jag sökte kring 30 stycken. Kommer man till en elektronisk sök,  fyll i dem fastän det tar tid! Nu var detta ett jobb jag sökte på måfå förra veckan. De hade inte lagt ut någon annons på Internet utan jag kollade upp hotell i Bergen och sökte på alla jag kunde hitta ungefär. Till slut nappar det, det kan ta tid men det gör det om man bara KÖR järnet!


Mer om allt det senare! I dag ska jag bada i älveeeen!

Balansgången mellan boende och arbete!

Virrig just nu! Vet inte hur det är bäst att jag lägger upp mina planer för flera olika saker ska vävas in!
Jag måste hem någongång innan 1 oktober för att hinna fixa visumet. Jag har en ställning på Rica hotel i Stavanger som är intresserade och vill prata mer med mig. Har dock inget boende i Stavanger och är osäker på hur jag ska bo samt att det är dyrt att bo där överhuvudtaget. I Oslo finns det en fransk restaurang som vil att jag ska komma förbi när jag är där, men ska man äns dit? Kanske får man en bättre ställning där än i Stavanger. Men åter igen - hur ska jag bo? Annars finns andra alternativ som Bergen, där det tydligen är billigare att bo, men jobb där har jag inget på gång. Hur ska man chansa bäst?! Balansgång mellan boende och arbete är svårt, speciellt när man inte vet om man har det ena eller det andra.. Mitt huvud snurrar just nu!


Stavanger i september?

Isabelle och Gabrielle åkte hem idag, så TRIST! :(Men! Något annat gjorde mig gladare idag, bland annat ett mail från Rica Hotel i Stavanger! Det verkar som jag kanske fortsäter inom hotellbrancschen...De sa att de väldigt gärna ville prata mer med mig om en frukostvärdinna ställning på hotellet! Visserligen under helgar och en del kvällar som servitris, men de sade att de hade 3 Rica hotel i Stavanger som delade på personal så de ändå kanske skulle kunna fylla upp mina tider i alla fall! Yeees! Jag blir glad för precis allt. När jag vet mer om jobbet så kan jag ju fortsätta söka kvällsjobb i Stavanger om det blir för lite, eventuellt ett annat jobb. Under förutsättning att jag får det också förstås! Men just nu duger detta perfekt för mig, speciellt eftersom kontraktet här på värdshuset går ut till början av september! Kjempefint!!





---

Milot tog med mig på lite promenad i Grong! Det är så himla vackert och avkopplande att se bergen. Känns genast lite bätrre att vara här ;)




Utsikten från Gabrielles,Saras, Isabelles och Lilians balkong!


Jobbinspiration!

Att tänka: Pengar, pengar, pengar! Australien! Vackra stränder! SNART! I januari är jag och bästa maja här...

3 bilder från Whitehaven Islands

http://publishme.se/1634965/imagehandler/?go=upload&cb=tinymce.plugins.ImageHandler.cb_map.id_body






D-nummer, skatter, löner

Idag har jag varit på likningskontoret där man fixar D-nummer (norskt personnummer) och skattekort.
För att kunna få det behöver man följande: pass, svenskt personbevis (fixar man på skatteverket hemma i Sverige) och eventuellt arbetskontrakt.

Fick räkna ut på ett ungefär vad jag kommer att tjäna under månaden. Egentligen räknar man även ut hur mycket man kommer tjäna sammanlagt på hela året (enbart i Norge). Dock kunde jag inte göra det eftersom jag inte vet om jag får ett annat jobb, vilken tjänst det är och hur mycket jag kommer att tjäna där. Därmed kollade vi bara hur mycket skatt jag kommer att betala denna månad.

Gränsen för att betala en högre skatt här, om jag förstod det rätt, var 39000 norska. Eftersom jag kommer att tjäna mindre än så under denna månad trodde hon jag skulle skatta 10%.

Enligt kontraktet ska jag jobba 7,5 timmar/dag i snitt, och perioden gäller till 1 september. Det innebär att jag
kommer att vara i Grong 28 dagar denna månad ungefär. Tar man antalet timmar, antalet dagar och timlönen gånger varandra får vi en summa på 36750 svenska kronor. - 10% i skatt blir 32750kr kvar. Sedan har jag utgifter för mat, boende och resan hit som blir på ungefär sammanlagt 5100kr. Totalt kvar: 27650kr för augusti månad som jag får ut den 10 september.

Detta är enbart ungefärliga uträkningar, det kan bli mer eller mindre arbetstimmar beroende på hur länge jag kommer stanna. Vet inte säkert ännu!

Vidare om skatter...
Om jag jobbar mer i Norge i år, vilket jag hoppas, kommer att jag ha tjänat mer under året och kommer då behöva ändra skattekortet (det går) så att jag betalar en högre skatt. Eftersom jag skattade mindre för augusti då, kommer skatten bli lite högre på mina eventuellt kommande löner.
Alltså: Det dem gör är att räkna ihop allting man tjänat och sedan dra skatt (viss procent beroende på vad man tjänat) enligt skattekortet. Skattar man för mycket får man tillbaka det i juni nästa år. Sällan man skattar för lite enligt kvinnan på likningskontoret.

Mitt skattekort och mitt norska personnummer skickas till min adress, vilket är värdshuset, inom 2 veckor sade hon på likningskontoret.




11/8

Jag tycker först och främst det är skitkul att många väljer att följa med mig till Norge via bloggen! Får frågor ofta om hur det funkar med Norge och allt och allt jag vet försöker jag skriva på bloggen som tips, info och annat, iaf i så stor utsträckning jag vet något som kan vara bra att veta!  Så håll utkik efter mer...




I dag har jag allt varit produktiv ni! Jag har pratat massor med norrländsk med tjejerna, sökt 17 jobb runt Oslo, Bergen och Stavanger samt upptäckt att vi har ett miniköpcenter på andra sidan gatan som jag inte visste fanns! Jag har ju jobbat så mycket så att jag har inte mycket koll på byn...  Fick ett svar från en fransk restaurang, Pascal, i Oslo. De ville ha över mig på intervju när som helst när jag var förbi Oslo. Lät konstigt att bara kunna komma när som helst tycker jag. Kollade ändå biljetter till Oslo eftersom jag är ledig nu men det kostade nästan 2000 norska kronor att åka dit :( Dock om man bokar biljetter till om två veckor kostade det bara 400 norska! Det är ändå 10 timmar bort, en jäkla bra bit alltså!

Eftersom jag är ledig torsdag och fredag kollade jag även biljetter till Trondheim, men det var också sjukt dyrt. Drygt 800 norska och då ligger det bara 20 mil bort... Suck! Det verkar som jag får spendera tiden här i Grong dessa dagar! Kanske dra ner till Älven, det finns nämligen en Älv här noch det ska vara väldigt vackert! Kan ju inte skada och ta en promenad (inte i bergen som sagt) runt Grong! Nu när man äter gratis går vi omkring och äter italiensk glass, smakar alla efterrätter och gottar oss HELA TIDEN. Det är inte så mycket folk om dagarna så det vi gör är att äta glass och få betalt för det. Haha! Kommer rulla ner till Linköping sedan.

Ena, du kommer inte vilja umgås med mig nu när jag kmr gå upp 20 kilo eller hur? :(

Ikväll funderar jag på att umgås med Kenny nere på uteserveringen! Äta pizza och dricka ÖL! Nävars, kan ju fan inte dricka öl ännu men det ska bli andra bullar när jag och Joakim möts i Oslo och han ska lära mig! Om man kommer dit nåogngång ;)






Tips: Ta reda på era rättigheter!

Hejsan!

Precis kommit upp efter hotellfrukost med Gabrielle! Hon och Isabelle sticker ju hem på fredag och fick deras lön igår. Hon som räknar löner här på hotellet har dock räknat AS mycket fel på bådas lön, tagit fel skatt, räknat bort massa arbetstimmar de HAR arbetat och så vidare. De var skitförbannade och det förstår jag, det blev jag också. Hon som räknar, Berit, är lite svenskfientlig verkar det som så man undrar ju om hon bara suger eller om hon gör det med flit. Nu ska jag vara stenhård på att rkäna hur många timmar jag jobbat exakt och hur mycket skatt jag ska betala, för på tjejerna drog hon för mycket. Gabrielle exempelvis hade tjänat 45 000 norska och fick bara 23 000 nu, alltså hade Berit dragit bort typ hälften, alltså 50%?

Tips alltså för alla läsare är att, om ni ska till Norge eller var ni än ska för att jobba, ta reda på så mycket som möjligt om era rättigheter. Enligt en del kan man dra av skatt som man kan få på boende. Vet inte hur det fungerar, men går det på något vis, kolla upp det. I så fall bör man alltså veta det från början exempelvis närm an ska skriva kontrakt. Isabelle och Gabrielle hade enbart ett kvitto på att de hade betalat hyran, men hade inte skriivt ett kontrakt och nu är det antagligen försent för de att försöka få tillbaka några skattepengar... Vet inte exakt hur detta funkar men! Kolla upp så MYCKET som möjligt som sagt så att allting blir juridiskt rätt sedan när löning ska betalas ut och så vidare!

Nu ska jag sätta mig och komplettera mitt CV och börja söka jobb från september, tänkte börja i Stavanger eftersom det är dit Maja och Linda ska nu i september! Har lite fler planer på gång men det får ni veta efter hand...:)


/N

Klicka här: Löner och skatter i Norge information!





Kylie Minogue.All the lovers (min norgelåt;))

Saknar mina babes







Vindrickande i Grong

Litet släng bilder från gårdagskvällen/natten! Vi hade en utekväll i hotellets lounge nästan allihopa, drack vin åt massa gott och pratade om allt! Väldigt härlig kväll! Det är härligt för HUR sliten man än är så samlas man och har det trevligt ihop efter långa arbetsdagar! det är vad man gör här i Grong: man går INTE upp i bergen, jobbar, sover och dricker vin :)


Lasse och Kenny!


Janne och jag


Isabelle och Gabrielle


Gabrielle, Isabelle, jag, Kenny, Janne, Per Magne


Jag och Lasse framför grongs egna laxstaty som vi var tvugna att posa framför


Gabrielle


Fråga mig inte..

100809

Sitter på mitt hotellrum och känner mig ganska nöjd över mig själv! Har ändå åkt upp hit själv och lärt känna många nya människor här och lyckats göra ett så gott intryck att de vill ge mig en fast tjänst till hösten. Det känns otroligt bra just nu! Jag tog bestlutet att stanna september månad ut och sedan vill jag ge mig vidare. Det innebär 6 veckor till, det ska jag nog klara av. Det tråkiga är att många av de jag jobbar med här är sommarhjälp som kommer att sluta här så det blir ganska ensamt. Upptäckte dock att jag hade The Sims 3 på datorn också så det kan ju bli en tidsfördriv när jag inte arbetar ;) HAHA.

De som jobbar här är väldigt party av sig och dricker mängder med öl och vin vartenda kväll efter jobbet (det är vad som håller folk igång här i Grong). Igår fick de med mig ut också. Kunde inte slita mig hur trött jag än var då Kenny kom upp till rummet med ett glass vin i handen! Det blev en seeen kväll, men det var mycket trevligt! Ikväll blir det ner igen igen. Vi har ju en bar där nere och en uteservering där alla brukar samlas. Ikväll ska de andra tjejerna också med, Isabelle och Gabrielle, så det blir nog fint!

sooo long <3

GÅRDAGEN...


Per-mange och jag


Tor








Dilemma: Grong eller inte Grong?

Jag är ASFREAKED just nu! Var precis nere i frukosten och träffade på Viktor, min chef, och han berättade att de var så nöjda med mig att de skulle vilja ge mig en fast tjänst här i höst fram till jul! GAH. Alltså, det är sjukt roligt att de är så nöjda med mig MEN Grong hela hösten? Jag vet faktiskt inte.. det känns redan som jag lever i en egen värld här uppe. Civilisationen är liksom waaaay far away och jag som annars är en storstadstjej vet inte om jag skulle klara av Grong med så lite folk och SÅ lite att göra. Det funkar ju nu för att jag vet det inte är under en så lång period och att jag har tre svenska tjejer här nu. Men de drar hem i slutet av veckan, så då blir det ensamt. Å andra sidan är det säkra pengar som faktiskt behövs till Australien så frågan är:

- Chansa på att få ett jobb någon annanstans i Norge, vara gladare då jag eventuellt bor närmare en storstad
- Ensam, jobba järnet och ha en säker inkomst i höst för att sedan få slappna av och ha jävligt kul nästa vår

?????




8 augusti

Godmorgon!

Jag kan knappt stå för min träningsverk är helt enorm i benen! Egentligen ska ju mina pass inte vara så här långa (förutom igår), men eftersom de vet att jag gärna jobbar så ger de mig längre pass! Vad tusan, är man här för att jobba så blir det att jobba! Bor ju till och med på jobbet, haha!  Finns inte så mycket annat som distraherar mig här, det finns knappt något att göra mer än att skogsvandra, vilket jag ALDRIG i livet gör om, inga butiker direkt eller cafeer. Ska man ut i Grong är det liksom värdshuset som gäller! Det man gör i Grong, det är att fiska lax. Och det ska tydligen vara jävligt dyrt! En man betalade exempelvis 40 000 norska för att få fiska lax/dygn.




Lite upptäcker:

- Är man under 20 år får man inte servera alkohol som ligger på över 22%
- Är man under 20 år får man inte heller köpa drinkar på över 22% krogen
- Det vet inte vad varken 6cl och 8cl är för något här, de finns en gräns och den ligger på 4cl.
De är svinhårda på det för serverar man bara lite mer än så blir alkoholserveringstillståndet indraget direkt!
- Cigarettpaketen kostar 78 norska här (typ 100svenska), så alla rökare som åker hit bör fasen ta med sig limpor eller helt enkelt sluta!
- Enbart ett mjölkpaket som är självklart i folks kylskåp kostar drygt 22kr vilket är nästan tre gånger mer än i Sverige!


Party i Grong!..

Ikväll har det varit det värsta draget det någonsin varit i den här hålan tror jag! Det märktes för folk festade som in i helsike ikväll och många var dem också, runt 350 personer..Gick så långt att en av killarna i bandet började hänga i taket och nästan crowdsurfa på publiken! Folk tog av sig och dansade järnet,, taffsade lite på en när man gick förbi..kletade skit på väggarna..Yes, man är ganska slut efter 12 timmars arbetspass och luktar sjukt mycket ÖL! Råkade i och för sig krypa i en pöl med öl på golvet när jag skulle leta skräp MEN dock inte helt förgäves för mitt bland skräpet låg 100 spänn! Plus att jag fick 200 norska i dricks av en man som såg ut som John Lennon för att jag var "kjeemefejn!" Inte helt fel, haha!

Tog några få bilder under kvällen på de svenska tjejerna jag träffat här, salim och bandet;P



Isabelle och Gabrielle i repan!


Norskt rockband Kokken Tor

Salim på öl/vin station




Grongskogen

Helveteeeeeeee, ska ALDRIG promenera i Grongskogen igen! Gick en bra bit upp på bergen, på en skogsväg förstås, och så plötsligt när jag står där hör jag ett högt grymtande ljud högst 10 m ifrån mig in i skogen. Kunde varit en björn,kunde ha varit en älg. Det lät i alla fall som något stort!! (och ja, det finns tydligen björnar där uppe). Stod helt blixtstilla och trodde jag skulle till att bli uppäten. Haha! Såg dock ingenting men det prasslade bland träden. Herregud jag trodde jag skulle dö där uppe på Grongberget..helt ensam. de fanns inte en enda själ där uppe mer än jag..ringde till värdshuset och gick snabbt ner till centrum igen efter det. MEN för övrigt var det i alla fall sjukt vackert där uppe med berglandskap och öppna ängar! (Y)

Det är laxfestival utanför värdshuset just nu med lite musik och några enstaka marknadsstånd. Även en stor uteservering som värdshuset ordnat på andra sidan gatan. börjar jobba tre så får ta en titt då i stället, nu ska jag gömma mig inne på rummet från läskiga björnar en stund.












...

Godmorgon!

Upptäckte att det var fint väder i Grong idag så tänkte ta mig en rundtur i byn på egen hand ;)
Det lär gå ganska snabbt med tanke på att det är så jäkla smått här tydligen.
Tänkte försöka hitta någon väg upp i bergen och kolla om vyerna är bra därifrån, jag är ju en SUCKER
för vyer verkligen. Vi har ett jättestort berg utanför restaurangfönstret, lite längre bort.  Första kvällen jag kom hit så lyste det rött i solnedgången, det var sjukt fint. Jag blev helt frälst, haha.

Börjar jobba klockan 15 igen, det är laxfestival här så det beräknas komma mycket folk till Värdshuset.
Vi har ett sällskap på 100 personer som ska äta tre rätters samt ha a la cart i vad vi kallar "restaurangen" (den andra är mer en krog/steakhouse).  Jag ska ha ansvar för restaurangen, är lite freaked över att få ha ansvaret själv men det ska nog kjemebra i hope ;)

Ska gå ner till frukosten och äta först. Känns underbart att ha fri tillgång till mat här!! Igår hade vi exempelvis tacobuffe, åt som in i. Förresten är det inte helt gratis måste jag ju berätta, fick reda på att jag betalar 50kr per natt för att bo och 25kr för att äta hur mkt jag vill per dag. Har alltså en fast utgift på 75kr/dag men ack så värt det.



Varför anställer de så många svenskar i Norge?

En del undrar ju varför vi svenskar är så himla populära i Norge. När de istället annonserade ut på svenska arbetsförmedligen så fick de in hela 3 PÄRMAR med jobbansökningar!  SJUK skillnad! Alltså: Svenskar VILL jobba medan norska ungdomar inte är lika intresserade. Plus att svenskar, enligt de, har mer servicekänsla och vilja till att jobba. Därför vill norska arbetsgivare gärna anställa en svensk!
Där har vi det.

Status Grong: Jag luktar lax!

Första arbetspasset avklarat! Så himla roligt och 14 arbetstimmar gick faktiskt snabbt. De undrade om jag var "supermans syster" för jag orkade så mycket. Haha! Har upptäckt att arbetsuppgifterna är väldigt varierande. Kan bero på att en del personal försvinner ibland.. som ibland när maten ska lagas så har kocken försvunnit. Vad fan liksom? Får man ställa sig och laga mat själv... haha!

Har idag fått vara frukostvärdinna, stå i kassa, göra lättare matlagning,
barista, glassbar, underhålla buffe, a la carte, servitris, diskare med mera. Det är nog det som är roligt med den här branchen -  att det kan bli så varierande. Fick reda på att jag tjänar 140 norska i timmen, vilket är 174 svenska kronor. Så bara idag har jag tjänat in nästan 2500 kr innan skatt. Jag älskar Norge!! Det hade fan tagit mig 5-6 arbetspass hemma i Sverige att få ihop dom pengarna..

Känner mig inte alls ensam ännu förresten. Har träffat två svenska tjejer här som dessutom pratar norrländska. Så nu har jag fått en halvvacker norrländska jag med har jag upptäckt! Haha, kan inte bli av med den heller...

Ska ta en lång varm dusch nu, krypa ner i sängen och kolla på norsk tv. Få se om det är något att ha. Egentligen borde jag gå ner och ta en öl med två av mina arbetskamrater, Kenny och Sven-Owe, fast min kropp säger nej ikväll!

PS: JAG LUKTAR FETT MKT LAX!!


...

Hej alla!

Jag är äntligen framme! Norra Norge är verkligen hur vackert som helst. Blev helt frälst när flyget skulle landa i Trondheim och man kunde se berg, små sjöar och gröna landskap från flygplansfönstret. Träffade även en norsk kille, Henrik, på Trondheims tågstation som också skulle till Grong. Han skulle nämligen hälsa på sin flickvän som bor här. Jättetrevlig och så slapp jag sitta själv och glo i tre timmar på tåget.

När jag kom fram till Grong fick jag en rundtur runt "staden". Det är verkligen världens håla omringat av berg. Men värdshuset visade sig vara ganska stort ändå! Jag kommer att få jobba som servitris, göra lättare matlagning, lite bar
och få jobba lite i receptionen också har de sagt. Fick även flytta in i mitt egna hotellrum!
Jag älskar det! Har utsikt mot bergen och en stoor dubbelsäng baaara till mig!

Nu ska jag skypa med Lisa innan läggdags. Börjar jobba kl. 09 imorgon, mer updates kommer så småningom!
I helgen är det laxfestival här, vilket innebär mkt folk på värdshuset så kmr jobba aaaset.


Påväg till Arlanda


Trondheim från ovan



Henrik och jag




Mitt rum


Har satt ihop dessa till en stoor dubbelsäng nu

'

Värdshuset


sitter i oslo

hej alla,

jag befinner mig just nu på oslos flygplats. Planet till trondheim går om cirka en timme. har varit har i snart 3 timmar och upptæckte att det fanns en dator man kunde lånahelt gratis NU..haha..sitter utanfør min gate nu.

i aalla fall, jag tænkte juæta på flygplatsen men det ær så jææævla dyrt. en pizza kostar drygt 200kr. det var en liten storlek. knappt juice har man ju råd med før det kostar næra 50kr.  jag får helt enkelt svælta ett tag till tills dess att det krisar i magen, haha. næsta gång jag kmr hit ska jag fan bunkra upp med konserver alltså. det behøvdes inte nu eftersom jag får gratis mat dær jag ska bo.

trodde att jag skulle kænna mig mer ensam, men kænner mig vældigt stabil just nu ændå. njuter av ensamheten ændå och lænner mig modig som gør detta sjælv. har aldrig gjort ngt sjæælv førut på riktigt, så detta ær en utmaning før mig.

fick ænnu ett jobberbjudande idag. weehoo. på ica næra ngnstans i Oslo. ska søka mera jobb efter Grong. alla jobb jagredan søkt ær inte længre aktuella ju då jag redan har ngt... norge ær bæst.








Om jobbet



Jag vet inte så jättemycket om jobbet på Hotell Vertshuset Grong, mer än att jag ska vara servitris.
Det är en festival där i helgen och det är därför jag åker så snart då de behöver folk. Jag kommer tjäna omkring
134 norska kronor i timmen, vilket blir 189 svenska. (Det måste vara deras kollekiv avtal för hotell - och restaurang va? eftersom de är lika mycket på mcd i Oslo?).

Mer exakt så ligger Grong i mitten av Norge, 20 mil från Trondheim (jag säger norra Norge eftersom det är så pass norrut för oss här nere i Linkan;)). Det ligger ganska nära Åre också verkar det som (kanske har fel).
Det är iaf inte mer än 90-100 mil från Linköping. Ungefär som om jag skulle vara i Berlin, fast uppåt ist för nedåt ;)

Så idag har jag införskaffat två nya skjortor, nya jobbskor samt fixat personbevis och nytt pass. (Det nya passet däremot är till Australien). Personbeviset är för att jag ska fixa ett norskt personnummer när jag kommer dit, vilket är en förutsättning för att kunna jobba i Norge och öppna ett norskt bankkonto. Dock vet jag inte om det är aktuellt ännu att jag ska göra det eller inte....

SÅ jaa... det är så som det ser ut nu. Åker från Linköping 03.30 i natt, flyget går klockan 09.10 från Arlanda och jag mellanlandar i Oslo. Räknar med att vara i Grong tidig kvällstid imorgon. Jag är lite spänd! :D


Kläderna jag ska bo i

Allting sker så snabbt

Jag gillar livet nu! Nu måste ju vara nästan den bästa tiden i livet. Man kan vara så spontan och det finns inget som håller en "låst" vid att stanna kvar. Åka i väg en månad? Varför inte. I dag fick jag ett till svar från ett jobb i Oslo igen. Ett Mc Donalds jobb där man tjänade 134 norska kronor i timmen, vilket är 189 svenska kr/h (gångra priset med 1,4 så får du hur mycket ett pris blir i norska). De jobb jag sökt nu är dock sådana jobb de vill ha omgående, och de är inte längre aktuella för mig. Men! Det posiiva är ju att jag nu vet att möjigheterna faktiskt finns där, och ni också. Så ni som ska dit, sök som fan, skräddarsy era CV:n till varje ställe (kan bli väldigt genomskinligt med massutskick) och kör hårt.

Update: 134 norska är 166 svenska, inte 189 (kursen har ändrast)


Detta sker så himla fort för mig med resan och allt. Åker till Arlanda redan i natt. Det är ganska bra ändå för då hinner jag inte bli freaked över att jag ska åka själv och allt ;)

Städade ur mitt rum igår eftersom Victoria eventuellt ska sno mitt rum när jag åker, så drog ner alla bilder på mig och mina vänner från väggarna, alla mina kläder från klädställningar och rensade ur skönhetsprodukterna från hyllan. Mitt rum omges numera av flyttkartonger och resväskor. Detser skit sorgligt ut.Som tur är ska jag inte vara borta aaaallt för länge. Det jag dock inte vet är om jag åker direkt från Grong till Oslo/annan del av landet, då jag tänkt söka jobb därifrån sedan. Så det kan bli längre än 1-2 månader.
Tänkte berätta mer om jobbet sedan... Så här ser det iaf ut! Enligt hemsidan.





Jag åker på torsdag

Hej!

Hoppas lika många som läser min och majas reseblogg hittar hit också!
Anledningen till att jag startar denna blogg är att inte vår gemensamma blogg ska bli för
mycket Nicole, det är ju trots allt VÅR gemensamma blogg som dessutom ska handla mer om
hur det går med vår jordenrunt resa vi ska göra i vår...Självklart kommer den också uppdateras uteftersom
så håll utkik där också!

Jag har sökt ett 20-tal olika jobb i Norge både igår och idag och har hittills fått svar från First Hotels
i Oslo och sagt jag är aktuell för ett deltidsjobb där som frukostvärdinna. Samtidigt som jag sökte jobb
fick jag tips om ett nummer till ett värdshus i Grong ( norra Norge ) av världens bästa Moa från min gamla klass.
De behövde nämligen servitriser där under 1-2 månader och då hade hon tänkt på mig. Ringde dit och de var väldigt intresserade så jag ska dit redan på torsdag och börja jobba på fredag...
ALLT detta kom som en så stoooooor överväldigande chock, en positiv sådan förstås. Så jag panikbokade ett
flyg strax efter och nu är det typ tusentals saker jag måste göra innan jag åker! JAG ÄR SÅ JÄVLA GLAD!
Jag älskar att ha mycket att göra, det är lite sån jag är. Känns även väldigt spontant då jag nyss hade ett boende i Bergen, Norge men nu istället ska någon heelt annanstans.. Mer om allt sedan!

/ N





Grong är en liten by/stad som ligger mitt i Norge



RSS 2.0