Nonno's Cucina

Hej alla kara!

Livet gar bra har borta. Det ar som vanligt en enda stor rora nar man ska forsoka bosatta sig nagonstans.
Man vet inte var nagot ligger och timmar gar at for att forsoka hitta ett stalle! Phw!

Jag fick jobbet pa den italienska restaurangen "Nonno's Cucina" i Fremantle! Vilket kanns helt sjukt fantastiskt bra efter bara 3 dagar i Perth. Mitt pa "Cappuchino strip", det vill saga mitt i smeten. Det ar mangder med saker att ta itu med nu, mitt forsta riktiga jobb i Oz (inte cash in hand). Det ar taxfile number, RSA (tillatelse att servera alkohol) och bankgrejer. Ser verkligen fram emot att fa jobba dar. Alla jag jobbade med pa min provdag var sa himla proffesionella, glada, trevliga, hjalpsamma och sa vidare! Kommer nog fa lara mig en hel del ocksa. De var super nojda med mitt arbete och tva gaster sa de aldrig fatt en sa bra service av nagon forut.

Jag traffade en skitgullig svensk tjej pa vag hem fran Cottesloe igar som var i exakt samma situation som jag (boende, resa sjalv, pengakris, visum) sa nu ska vi titta pa boenden i Fremantle. Det ligger trots allt 30 min fran Perth CBD sa det blir lurigt att pendla varje dag.  

Annars har hela helgen spenderats med Josh! I gar tog vi med var home made BBQ till Cottesloe beach, grillade korv och drack corona pa stranden. Eftersom Perth ar lokaliserat pa landets vastkust gar ju solen ned i havet, vilket var riktigt fint!
Vi har blivit svinbranda sa de gor ont att ha pa sig nagot over axlarna. Aaaaah!

Rent generellt ar forresten aussies har i Perth helt otroligt trevliga! Man kanner sig valkommen och vem som helst kan bara komma fram och prata om allt mojligt med an. Om man ber nagon om hjalp gor de allt for att hjalpa till. Basta hospitality jag upplevt!

Jag hoppas pa en foto upload snarast.

Ta hand om er.


Cottesloe

Hej!

Perth ar fint!
State Library verkar vara det ultimata stallet dar man traffat gamla bekanta (gratis Internet = backpackers hangout place). I gar traffade jag pa Josh som vi traffade i Melbourne! Han har ocksa varit hemma, i England, och kom hit en dag efter mig. Vi ar bada i samma bat och han ska stanna ca 3 veckor! Skitkul!

I gar tog vi en lang promenad utmed Swan river som gar genom Perth och vidare pa kanten till Kings Park. Kings Park ar btw varldens storsta inner city park, tydligen storre an Central Park i N.Y! Maste dit nagon dag. Sag massa konstiga djur dar ocksa. Enorma faglar bland annat.

Pa tal om konstiga djur sa ar det en jakla fagel som "sjunger" utanfor mitt fonster varje morgon, det gar fan inte att sova. Den later som en riktigt, riktigt lidande katt och den slutar aldrig.

Ska mota upp Josh om en timme i Cottesloe, en skitfin strand typ 10 min har ifran.
Det blir strandhang fram till ikvall, da ar min trial. Hall tummarna for mig! :D

Hoppas ni alla har det bra, som vanligt. <3



And so the adventure begins,,

Jag ar nu antligen framme i Perth! Jag lyckades pa nagot vis tajma in sa att drottningen Queen Elisabeth landade bara 1 timme efter, sa nu har jag aven fatt se henne! Blev dock besviekn over att inte fa se en "royal wave".

Jag har bosatt mig pa ett hostel i omradet Northbridge, det livligare omradet i Perth bara 10 min fran CBD! Det verkar trivsamt an sa lange! Sov som en stock efter den langa, slitsamma resan & i morse akte jag direkt ut till fororten Fremantle, ett riktigt nice stalle fullt av barer & cafeer, det ligger 30min fran Perth och precis vid havet. Jag log stort nar jag sag de vackra stranderna & kristallklart vatten. Gick pa en job hunt och fick mig en trial redan pa lordag pa ett italienskt stalle! Thumbs up!

Har ringt alla nara  & kara som fortfarande ar kvar har i Australien. Oh, det kanns sa jakla fantastiskt att vara tillbaka sa det finns inte! Nagonstans kanns det som jag aldrig lamnade landet. Gick och handlade mat  & de kandes helt naturligt att plocka bland varor inne pa Coles. Kanns aven helt naturligt att bara snacka engelska med folk & traffa massorm ed nya manniskor. Trivs sa himla bra i detta land!! Traffade helt randomly pa en kille fran hostelet jag & Sonch bodde pa forsta veckorna i Melbourne ocksa, har pa State Library, sjukt sammantraffande! Landet ar sa stort men anda litet.

Det ar svinvarmt redan. Folk har varnat for extremt hoga temperaturer inom narmsta veckorna, uppat 40 grader. Kommer do!


mellanlandning i Singapore



Jag har lange fruktat det faktum att jag ska aka helt sjalv till andra sidan jorden.
Sa mycket att jag skakade i handerna nar jag och Ingo satt pa en restaurang i Berlin.
Det var alla hej dan som var de svara, men nu ar det over. Nar jag satt pa bussen, mitt i natten
pa vag mot Arlanda och termometern visade pa 2 grader, da visste jag att jag inte kommer att sakna den enorma
Sverige kylan ett dugg.

Just nu kanns det bara sa fruktansvart BRA! Jag ar glad att jag pushade mig, med hjalp av folk i min narhet, till att bara gora detta nu! Jag ar anda glad over att fa gora detta ensam, det kommer att bli en helt ny upplevelse och nu ska jag prova mina vingar och se vart det tar mig.

Nar jag kommer hem? Jag vet inte, jag vagar inget saga om det.
Vad som hander harnast?

Jag landade precis i Singapore, varma 25 gradiga Singapore. Det ar fortfarande kl 5 pa morgonen. Kanslan av att landa efter en extremt lang flight var ljuvlig. Jag njuter som tusan av den tropiska luften som man till och med kan kanna inomhus har. Trasig. Men det kanns helt stort att vara i Asien! Det ar som om man aldrig lamnade stallet for typ 3 manader sen.

Satt ju givetvis hela resan och stirrade pa "flight path", blir alltid lika fascinerad av att kolla pa kartor, hehe.
Vi flog over Afghanistan och Himalaya.

Ska ga och sova pa en bank tills nasta flyg mot Perth gar. 4 timmar att doda, darefter nagra timmar pa ett flyg och jag ar antligen framme.

Har bokat in mig pa ett hostel inne i Perth 1 vecka. De hade fri pickup. Sedan far jag se vad som





Berlin


















A little taste of Berlin.



En dag, en dag ska jag BO i Berlin. Berlin maste vara en av varldens mest fantastiska stader.
Sa relaxed. Sa mycket liv, kultur. Det ar en inspirerande stad att vistas i. En favoritmiljo var Mauerpark, dar det alltid ar en enorm loppmarknad med allt mellan himmel och jord pa sondagar. Och sa parken
bredvid dar hur mycket folk som helst satt overallt pa graset, gatumusikaner, folk chillade och at, solade, sportade... perfect spot for peole watching och bakisnjutning (det finns ett ord som heter sa nu).

Satt flera kvallar pa White Trash i Prenzlauer Berg (enligt en hostelmate ett av Quantin Tarantinos favorit stallen hmm). En kvall skulle vi till en technoklubb, som dock var stangd. Taxi chaffisen skjutsade oss vidare till
ett for oss okant stalle, som jag sen insag att - Jo! Det hade jag ju visst hort talas om! Kit Kat Club.
Livets hard rockar stalle. Vi dansade med alla rockers, skrek mother fucker medan de sprutade ut eld fran facklorna i vaggarna.  Vi var as coola. Och vi dansade annu galnare till The Pretender med FF. Och vi var lyckliga over att ha hamnat pa ett sa tufft stalle.

Dagen efter laser vi i tidningen om ett stort sex/fetish/gay event som ska hallas pa just den klubben 1 vecka senare.

Vi traffade nya vanner fran bl.a Marocko/Paris och Brasilien.

Ingo kom pa fredagen, vilket var SKITkul. Konsigt att se honom i Europa. Annu konstigare i hans eget hemland.

Vi akte med brasilianarna till en gammal nojespark i f.d DDR. Forfallet och fan riktigt scary. Tog ett litet fargglatt, clownigt tag igenom. Det var skitcoolt.

Lordag kvall blev vi nekade pa tva klubbar, en for att vi inte var bogar. Vi hamnade i stallet pa ett av Berlins stora technoklubbar, Tresor. I en gammal bunker eller vad tusan det var. Hardaste, tyngasta technon jag hort i mitt liv. Mycket speciella manniskor. Inga turister. Vi dansade fult som man gor pa technopartyn, eller half moon partyn i Thailand, och forsvann i strobelightsen.

Berlin var innehallsrikt och riktigt, rikigt bra. Stort minus for att Maja blev AS sjuk dock :(






- - -


- - -


"Man is neither entirely a puppet of the gods, nor is he entirely the captain of his own destiny"
Elisabeth Gilbert, Eat Pray Love

Jag ar 100% sald pa boken Eat Pray Love, men jag ar inte helt klar med den an. Det dyker upp sjukt manga
intressanta tanktegangar, sadant man sjalv tanker pa ibland och sa far man lite perspektiv.

Odet ar en balansgang mellan odet och fri vilja. Halften av allt har man inte kontroll over, medan de finns saker man har kontroll over. Men vilken del ar vilken? Vilka saker ska man helt enkelt sluta oroa sig over, om man anda inte har kontroll over dem? Ar det inte viktigare att da leva i nuet om man anda inte kan kontrollera vad som ska ske med an? Eller behover man tanka framat for att ha mal i livet och orka med? Eller gar det att gora bada, men anda halla en balans mellan att leva i nuet och framtiden? Intressant hur man kan tanka kring detta...


Berlin!

Hostkyla men solsken i Berlin ar vad som vantar pa onsdag! En av mina absoluta favoritstader. Jag langtar!!
Ett rikigt kulturcentrum med sa mycket historia (staden som fatt uppleva nazism, kapitalism och kommunism under de senaste 50 aren har lamnat sina spar), nattlivet (coola klubbar, barer, venues), cafe kultur, shoppingen.

Underground stallena i gamla fabriker/varmeverk ser jag fram emot mest. Ord Marcus yttrade for att komma in pa Berghain/Panorama bar: "Du ska helst bete dig som om nagon har dott, se riktigt hardcore ut, kangorna du har pa dig funkar och sa en dod hare hangandes over axeln, helst. Da, da kommer du garanterat komma in dar!"

Kuriosa jag fann ar att det tidigare fanns en technoklubb som hette Ostgut, en gammal gay fetish klubb som stangde ner och det ar allsa samma agae som till Berghain. 
 









"Don't say we didn't warn you!"
Ar vad jag fick lasa om detta stalle...hmm...


Ur mitt fotoalbum, jorden runt 2011

Har paborjat en sortering av 30GB foton fran min jorden runt resa 2011! Tanken ar att sammnstalla
mina basta bilder i en stor fotobok eller tva. Det gar att ladda ner ett program pa Japanphoto.se dar man kan
klippa, klistra och mecka ihop sin helt egna. Sa jakla kul. Nu ska fantasin floda!




East Coast, OZ 2011
Brisbane, QLD


Alexandra Lookout, norr om Cairns, Queensland, jan 2011




Surfers Paradise Beach, QLD feb 2011

Fraser Island, QLD feb - 2011




Vattenhal, Cape Tribulation, QLD feb - 2011


Daintree Rainforest, Cape Tribulation


Fraser Island, QLD


Fraser Island (Indian Head), QLD feb - 2011



Fraser Island, QLD


Whitsunday Islands, QLD feb 2011 (reklam?)

Cape Tribulation, QLD, jan 2011

Cape Tribulation, QLD, jan 2011



Coolangatta, QLD


Blue Mountains , NSW




Sydney NSW


Sydney, NSW

Great Ocean Rd, VIC


Great Ocean Rd, VIC


Shrine of rememberance, Melbs, VIC


City Rd, our home, melbs


Fraser Island, QLD


Fraser Island, QLD




Surfers Paradise, QLD


Champange Pools Fraser Island


Resfeber


Jag ar sa himla nervos till och fran. Inte ens nar jag skulle sticka till Norge ensam var jag sahar nervos.
Inte ens nar jag och Maja skulle aka pa var jorden runt resa i januari. Eller att klattra pa sidan av en krater till Mt Batur pa Bali (eller jo, fan, nastan). I alla faaaalll... resfebern ar enorm! Och jag vet inte vad jag ska gora med mig sjalv nastan. Det kanns sa himla overkligt och jag tror att mycket har att gora med att jag ska aka till ett for mig heelt okant stalle. Hade jag akt till Melbs nu hade jag inte kant sahar, alls. Kanns som jag bara vill fly till den tryggheten i stallet, buhuhu. Men jag vet ju att jag behover utsatta mig for det nya. Det ar skit laskigt. Men as bra for mig. Spannande. Och gillar man det inte, ar det bara att dra ju. Tank sa. Och det ska ju faktiskt bli skitkul. Borde bara ta en dag i taget och sluta tanka, fast det ar ju lite svart nar man vet att man om 2,5 vecka kommer vara pa andra sidan jorden. Jag borjar bli for trygg och bekvam i sverigeland!

Bara jag slipper dromma mer om vatten. Mina onda drommar som standigt aterkommer.
Wah. Jag dromde att jag var med om en tsunami i natt. En stor vag jagade mig och blev storre och storre
och jag fick livets panik. Otackt, for mig som ar radd for vagor.

Cottesloe



Inom en manad kommer jag bo i denna onekligen chilla miljo. Kan dromma mig bort lite nu i den extrema hostkylan som dragit in...

Ser fram emot att flyga. Det blir knappt nagra stora mellanlandningar, vilket ar bra. Det ar
sa trakigt nar man ar ensam. I vanliga fall njuter jag av ensamtiden, men efter att ha flugit
sa mycket hit och dit det senaste aret kanns det inte lika roligt. Fastan man faktiskt traffar en hel del
roliga manniskor ocksa (eller inte roliga, som en fet gubbe som tyckte det var riktigt pain in the ass om man
behovde ga pa toa och satt langst in). Da kan det uppsta lite jobbiga situationer.

Ska till stadsbiblioteket och frossa i bocker. Fick ett sant sug efter att ha kollat utbildningar i gar.
Ha. Och en West Coast wilmaguide, om det finns.
(Lonley Planets wilmaguide is the shit)





musikmusikmusik



Min senaste musikinspiration





En dag ska jag med plugga faktiskt

En del oroar sig for mig. Nar ska du borja plugga? Ska du nagonsin borja? Blablabla...
Att resa och sant ar faktisk livets utbildning i sig! Plugga hit & dit, livserfarenhet maste du ha for att ta dig framat i livet ocksaaaaa...

En dag kommer jag att bo i Uppsala. Eller Lund. Eller Uppsala, kanske helst.
Fast i Lund har man en fin dialekt. Och narhet till Malmo. I Malmo ar Lisa.
Fran Malmo kan man flyga billigt, till Gdansk. Dar ar Ena.
Men i Uppsala har man narhet till Stockholm. Dar ar Maja och Lovisa. Kanske Sonja ocksa stannar.
Och sen ar det nara att pendla till Linkoping ibland. Ja. Vilken stad vinner?

Utifran utbildningsperspektivet.
Jag har antligen hittat min utbildning, tror jag. Jag har kollat lange nu men fastnade for nagot som heter
Samhallsplanerings programmet. Jag smygbrinner faktiskt en del for geografi (mest at samhalls hallet inte rikigt om jordens innehall). Geografi ska tydligen vara bast att lasa i Uppsala.

I bland kan jag fastna framfor en kartbok och bara glo i den i evigheter. Tycker det ar haftigt ni vet.
Pa flygen sitter jag och tittar med stora ogon pa "Flight path" alternativt i flygbolagets tidning, langst bak
finner man alltid en varldskarta. Nar vi skrev stora arbeten om globala skillnader, eller planerade en stadsdel, eller skrev langa uppsaser om befolkningstillvaxt, eller seminariumet pa Linkopings uni. om vattenfragor i Egypten, hade jag skitkul. Ja, det ar nog min grej fan! Jag fann den!

Samhallsplanering innehaller aven sociologi. Fragor om globalisering, hallbar utveckling, miljo och allt vad det heter. Faltstudier kommer programmet innehalla med! Man kan valja olika inriktningar beroende pa intresse. Brett arbetsfalt allsta, manga mojligheter bade inom Sverige och internationellt. Statligt eller privat.

Jag ser fan fram emot att satta tanderna i bockerna igen. One day , one day!





-



Perth ar inte sarskilt stort.
Perth brukar kallas "en av varldens ensamaste stader".
Perth ligger namligen 265 mil fran narmsta storstad (Adelaide)
Perth ligger narmare Singapore an Sydney.
Perth ar ett av varldens soligaste platser.


Perth bokat!!!

Majas visa ord ang. mina "problem" att valja ratt yoghurt i affaren:
- Vilken du an valjer sa kommer det att bli gott!
Med andra ord, var jag mig an i Australien aker, kommer det att bli bra.

Sa nu ar biljetten dit bokad. Det blev nagot helt annat an vad jag fran borjan tankt mig, men nu tar
jag den chansningen. 25 okt flyger jag till Perth, WA! Nu ar jag galet taggad, trots allt tvek hit och dit
om hur vida jag ska klara mig ensam. Men om det ar nagot jag har lart mig och standigt maste paminna mig om ar att man faktiskt aldrig ar ensam. Nu far vi se vart detta bar!

Nar man tanker efter igen sa ar alla mina narmsa vanner fran resan i princip helt nya for mig!
Amanda, Maria, Jo, Oscar, Ingo ar bra exempel pa sadana! Aven Sonja och jag var inte super tighta innan vi traffades,
men nu, tightare an nagonsin!

Jag saknar Melbourne sa jag haller pa att typ, spy. Men livet ar kort, dags for nya aventyr och en dag kommer jag att komma dit igen, det vet jag.

Nu ska jag se till att njuta av mina tva sista Linkopings veckor (1 vecka gar at i Berlin).
Njuta av alla nara och kara. Och den vackra svenska hosten och allt vad den innebar.
Av filmjolk med skivad banan. (Varken eller kommer jag att fa i Oz, dar bananen ar sa dyr att det inte finns ord) 
Kaviarn till mina kokta agg.
Min skona sang men framforallt mitt duntacke.






ich liebe berlin


Om 10 dagar aker vi till Berlin, Maja och jag. Sen kommer Ingo och moter oss dar fran en annan tysk stad. Och Ena fran Gdansk.  Och det kommer att bli epic!

Det ar inte romaniskt som Paris eller high fashion som London. Berlin ar Berlin.  Och vi tanker att om denna stad ska upplevas till 100% da vill vi uppleva rejal underground clubing.

Underground med tung tech-house, electro musik. Fick tips pa alla mojliga platser som en klubb under en bro i gamla betongiga lokaler, as skum rave. En klubb som ska se ut som en gammal tants lagenhet dar random ungdomar har fixat livets fest.

Time will tell, right?



Bussen fran Stockholm till Linkoping igar var fullbokad, sa blev bokad pa nasta buss med over 2,5 timmas vantan i City terminalen. Efter nervosa samtal om min extrema resfeber med Maja i en timme, manga sidors skrivning i mitt slitna anteckningsblock (skriver sa det ryker som en aldre gubbe som satt bredvid mig sa), hungernod som dampades med en kottbullebaguette och glada tankar om livet fick jag antligen ombordstiga bussen.

I samma ogonblick jag satter foten pa bussen far jag syn pa en bekant som sitter langst fram och forsoker i mitt huvud placera vem detta var, och det var ju Marcus, Mariels gamla klasskompis. En person jag bara traffat en gang tidigare, som en gang gav mig Australien tips och som jag av nagon anledning sett som en reseguru som varit overallt och gjort det ena och det andra. I gar oppnade han sin ashram!

3,5 timmes konstant samtal om upplevelser som resor, musik, livet hit och dit och en jakla massa annat!

SAS konsiga policy att anstalla 50 + bittra tanter som flygvardinnor som talar om for hemvandare och semesterfirare vid hemkomst en snoig dag i januari att nu ar ni tillbaka till verkligheten. Och pa tal om verklighet, vad innebar det egentligen? Verkligheten ar nu och inget annat enligt min teori.

Basta av allt all denna inspiration och min nu absoluta beslutan att jag SKA vaga ta steget och resa ensam, hur nervos jag just nu an kanner mig. Hans beslutan att lamna ett skitbra jobb i Linkoping och ta ett jobberbjudande i Istanbul. Vi pratade om att leva i nuet och vaga valja annorlunda vagar, utanfor alla dessa ramar. Det skakade vi hand pa.

Vi skakade hand pa att nu koper jag min biljett, inget mer vantande. Och att han ska ta detta jobb. Om 1 manad ar vi nagon annanstans, for vi vagade sta emot tryggheten att bara vara kvar och gora nagot vi brinner for.

Buss 830 gjorde i alla fall gardagskvallen, manga kunskaper som delades och nu kanner jag mig faktiskt mycket battre till mods!

Fast jag ar sjuk i feber idag.

Jag ska vaga, for da vet jag att jag klarar av det. Och om inte, da vet jag det med. Vad finns det att forlora? Inget. Vad finns det att vinna pa det? Allt.

Allt eller inget?

Jag valjer allt.

OM ATT VAGA AKA SJALV


RSS 2.0